Bij keukens in traditionele stijl is het mogelijk om een keukeneiland te integreren. Wel moeten dan de houten afwerkingen klassieke details hebben. Ook bij een industriële keuken kun je een keukeneiland neerzetten. Dan is het nodig om de opbouw van baksteen, beton of gerecycled hout te maken. Het meest tot zijn recht komt het keukeneiland dan toch wel bij de moderne keuken. Moderne keukens met eiland vormen vaak een schitterend geheel. Juist bij deze stijl wordt het eiland een volmaakte eenheid met de rest van de keuken.

Moderne keukens met eiland vergen veel ruimte

Wie een moderne keuken wenst, moet dan ook serieus gaan nadenken of er niet een leuk eiland bij kan worden gezet. Daarmee krijg je dan meteen extra werkruimte en onder het blad handige opslag. Ook kun je zo’n eiland goed benutten als eetbar. Meestal krijgt het eiland een plekje in het midden van de keukenruimte. Afhankelijk van je formaat keuken kun je voor een kleiner, een langwerpig of een rond eiland gaan. De ruimte bepaalt dat grotendeels. Maar jij hebt ook nog wat te zeggen, want jij bepaalt aan welke behoeften zo’n eiland moet voldoen.

Functies van een keukeneiland

Wat is eigenlijk de oorsprong van het keukeneiland? Terugblikkend in de tijd komt er niet een bepaalde eeuw of een bepaalde plek naar voren. Wel was het vele eeuwen terug zo dat keukens een centraal werkstation hadden. Bij oude landhuizen en kastelen waren dat dan grote stenen of houten tafels die de kern van de keuken vormden. Deze keukenvlakken waren bijna altijd benut voor het bereiden van voedsel en het serveren van maaltijden. Vandaag de dag is het keukeneiland helemaal hip en geëvolueerd tot een veelzijdig en soms zelfs onmisbaar element in het keukenontwerp. Het heeft nu ook meerdere functies gekregen:

• Houder van inbouwapparatuur

• Extra opslagruimte

• Keukenzitje

• Eetgelegenheid

Moderne keukens met eiland voor je apparatuur

Vooral als je eigenlijk te weinig ruimte in je keukenopstelling hebt om al je apparatuur netjes te plaatsen, kan een eiland echt een uitkomst zijn. Het keukeneiland heeft natuurlijk onder het blad plek voor diverse apparaten, ook grotere zoals koelkasten, vaatwassers of grote ovens. In de bladen kunnen kookplaten gemonteerd, spoelbakken en zelfs wijnkoelers. Dat maakt dat een keukeneiland voor een mooie upgrade van je keuken kan zorgen. Kies je er niet voor om apparatuur in je eiland te zetten, dan kan het ook goed dienen als opslagruimte. Of als een echte zitplek waar je je benen onder het tafelblad goed kwijt kan. Veel mensen benutten de opslagruimte voor keukengerei, servies en andere benodigdheden.

Neerstrijken aan het keukeneiland

Dat zitten aan een keukeneiland kan met stoelen of met barkrukken. Als je van je eiland een eetbar maakt, ga je wel iets de hoogte in. Dan zijn barkrukken handiger dan stoelen. Je kunt krukken aan een zijde van het keukeneiland houden maar ook beide zijden benutten. Dat heeft uiteindelijk ook te maken met de loop- en beweegruimte die je overhoudt als je eenmaal een keukeneiland hebt laten monteren. Dat is iets om vooraf goed over na te denken; want je wilt wel een ergonomisch verantwoorde zit, belangrijk bij moderne keukens met eiland. Vindt jouw favoriet nu snel online bij bijvoorbeeld de Keukenbouwer!