De naam zegt het al, het gaat hier om schroeven die je in hout kunt verwerken. Je kunt daarmee ook metalen delen zoals deurklinken of sloten met hout verbinden. Als je alle soorten houtschroeven bij elkaar zou leggen had je een echte encyclopedie, zoveel typen om uit te kiezen. De echte klusser heeft al wel snel door welk soort houtschroef hij voor een bepaald project nodig heeft. Het is niet erg als je een keer een verkeerd zakje of doosje houtschroeven kopen gaat. Ze hebben geen houdbaarheidsdatum en ze komen vast een keer van pas. Het is handig om wat soorten houtschroeven in huis te hebben. Dan hoef je niet naar de winkel als je maar één schilderij hoeft op te hangen.
Houtschroeven kopen maar niet met spaanplaatschroeven thuiskomen
Vergis je niet als je gaat winkelen voor houtschroeven. Ze lijken namelijk nogal op spaanplaatschroeven. Het verschil is dat de laatste schroeven beschikken over een iets scherpere schroefdraad. Zo kunnen ze gemakkelijker houtplaten binnendringen; zoals OSB-platen of spaanplaat. Waar de houtschroef en zijn plug een goed huwelijk vormen, daar botert het minder goed tussen spaanplaatschroef en plug. Pluggen gaan snel kapot zodra ze gevuld worden met de scherpe spaanplaatschroeven. Overigens gebruik je die schroeven dan weer niet voor plaatmateriaal zoals MDF. Daar zijn MDF-schroeven voor op de markt. Die hebben een speciaal golfsnede profiel. Zo splijt of vervormt de vrij zachte MDF-plaat niet. MDF-schroeven zijn dus gespecialiseerde houtschroeven. Je herkent ze aan de slanke, verzonken kop met freesribben. En ze draaien supersnel het MDF-materiaal binnen.
De drie hoofdkoppen
Een voorraad houtschroeven kopen, komt thuis altijd goed van pas. Zorg dat je een goede mix hebt. Vooral de drie bekende typen houtschroeven zou je paraat moeten hebben. Ze hebben alle drie een andere schroefkop:
• Bolle kop
• Platte kop
• Lenskop (bol verzonken)
Houtschroeven kopen om scharnieren vast te zetten
Schroeven met een platte kop passen goed in scharnieren. De platte kop draait uiteindelijk gelijk met het metaal van het scharnier en steekt er dus niet bovenuit. Belangrijk, want zo kan het scharnier zich geheel sluiten. Voor montage van raam- en deurbeslag is de platkopschroef onontbeerlijk. De bolkopschroef klemt andere metalen dan scharnieren op hout. Deze schroef is handig voor het zwaardere werk. Hij gaat niet snel stuk, zelfs niet als je kracht zet om hem vast te draaien. De lenskopschroef heeft wel wat van de bolkop, alleen is de schroefdraad anders. Moet je veel schroeven, dan heb je aan de lenskop een goede want die draai je sneller in dan een bolkop. Overigens steekt ook de lenskop nog ietsje naar voren.
Meer houvast met Torx
Ken je het woord pozidrive (PZ) nog? Een duur woord voor houtschroeven met een kruiskop. Zulke houtschroeven kopen kan nog steeds. Alleen wint het alternatief van de Torx steeds meer terrein in schroevenland. Torx staat voor een stervormige kop waardoor je met je boormachine of schroevendraaier beter grip krijgt dan bij een kruiskop. En dat is vooral handig als je met hardhout gaat werken. Het is wel zaak om exact het juiste bitje te gebruiken want anders blijf je over de schroef heen glijden.