Als je van plan bent om vloerverwarming te installeren en je overweegt om een houten vloer geschikt voor vloerverwarming te nemen, dan is het belangrijk om te weten of deze combinatie mogelijk is. Het goede nieuws is dat het zeker mogelijk is om een houten vloer geschikt te maken voor vloerverwarming. Bovendien heeft deze combinatie veel voordelen. In deze blog gaan we dieper in op de geschiktheid van houten vloeren voor vloerverwarming, de kosten van deze combinatie, en de vele voordelen die het met zich meebrengt.

Hout is gevoelig voor vocht

Houten vloeren hebben lange tijd niet goed samengewerkt met vloerverwarming, omdat hout gevoelig is voor vocht en temperatuurschommelingen. Maar vandaag de dag zijn de meeste houtsoorten prima geschikt voor vloerverwarming. Wel is het belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die weinig krimpt en uitzet bij temperatuur- en vochtverlies. Goede houtsoorten voor vloerverwarming zijn bijvoorbeeld eikenhout, esdoornhout, en berkenhout. Deze houtsoorten zijn stabiel en kunnen de warmte van de vloerverwarming goed geleiden.

Wat zijn de kosten?

De kosten van het combineren van een houten vloer met vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de houtsoort die je kiest, de dikte van de vloer, en het type vloerverwarming dat je installeert. Over het algemeen kost het meer om een houten vloer geschikt te maken voor vloerverwarming dan om een tegelvloer met vloerverwarming te plaatsen. Dit komt doordat de installatie van een houten vloer met vloerverwarming ingewikkelder is dan bij een tegelvloer, omdat er bij een houten vloer rekening gehouden moet worden met de dikte van de vloer. Ondanks de hogere kosten is het echter de moeite waard om te investeren in een houten vloer met vloerverwarming, omdat de voordelen van deze combinatie veel groter zijn dan de nadelen.

Wat zijn de voordelen?

Een van de grootste voordelen van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming is het comfort. Door de warmte van de vloerverwarming voelt de houten vloer zacht en aangenaam aan. Het is bovendien energiezuiniger dan radiatoren, omdat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de kamer. Hierdoor is het mogelijk om de temperatuur laag te houden, wat zorgt voor een lager energieverbruik en dus ook voor lagere energiekosten. Bovendien is het een stijlvolle en duurzame keuze, waardoor het ook nog eens een goede investering is voor je woning.

Een ander voordeel van een houten vloer met vloerverwarming is dat het een gezonde keuze is voor mensen met allergieën. Radiatoren kunnen namelijk stof opstoten, terwijl vloerverwarming dit niet doet. Dit maakt het een gezonde keuze voor mensen die last hebben van allergieën of astma. Ook kun je door het gebruik van de vloerverwarming de luchtvochtigheid in huis op peil houden, wat weer positief is voor je gezondheid.

Tot slot is een houten vloer met vloerverwarming ook een milieuvriendelijke keuze. Dit komt doordat hout een hernieuwbare grondstof is en vloerverwarming energiezuinig is. Door te kiezen voor een houten vloer met vloerverwarming, kies je dus voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Conclusie:

Een houten vloer geschikt voor vloerverwarming heeft veel voordelen en is een stijlvolle en duurzame keuze voor je woning. Hoewel de kosten hoger zijn dan bij een tegelvloer met vloerverwarming, is het de investering zeker waard. Een houten vloer met vloerverwarming biedt veel meer comfort dan radiatoren, is een gezonde keuze voor mensen met allergieën, en draagt bij aan een milieuvriendelijke woning. Kies voor een houten vloer met vloerverwarming en geniet van de vele voordelen!

Bron: Triple A Verwarming