Zwembad in je tuin: tips voor het aanleggen

25jun - door pm-admin - 0 - Over Tuin

Voor veel mensen is het een droom om een zwembad in hun tuin te hebben. Het is zeer aangenaam om in de zomer een duik te nemen en in de winter als het kwik onder nul zakt, kun je er op schaatsen. Echter is het voor veel mensen een gedoe om een zwembad te (laten) bouwen. Bovendien zijn er ook een aantal punten waar men rekening mee moet houden, zoals het schoonmaken van het zwembad. In dit artikel geven we een aantal tips!

1. Wat is het budget?
Een zwembad zal gemiddeld tussen €1000 en €10.000 kosten, afhankelijk van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld een groot of klein zwembad en een overdekking? En wat voor materiaal zou je willen gebruiken? Zwembaden kunnen in allerlei soorten en maten worden aangelegd, dus de prijzen lopen dan ook ver uiteen. Bedenk dus goed wat je zou willen en wat er in jouw budget past.

2. Trap of niet?
Het is goed om te bedenken of je een trap in je zwembad wil of niet. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt die niet zelfstandig uit het zwembad kunnen klauteren, is het handig om een trap te laten installeren.

3. Onderhoud

Het klinkt heel mooi om een zwembad in je tuin te hebben, maar vergeet niet dat dit zwembad ook onderhoud zal vergen! Doe je dit niet, dan zal het zwembad binnen de kortste keren veranderen in een modderpoel vol met bladeren. Om het zwembad schoon te houden, moet je om de zoveel tijd de bodem reinigen met een bodemzuiger. Ook moet het zwembadwater schoon gehouden worden met chloor, om bacteriën geen kans te geven. Verder moet je met een netje allerlei viezigheid van het water scheppen, zoals insecten en bladeren.

4. Overdekking

zwembadoverdekking
Een zwembadoverdekking kan erg handig zijn. Dit helpt namelijk met het schoonhouden van je zwembad, omdat de kans dan kleiner is dat er insecten of bladeren in het zwembad kunnen vallen. Er kan gekozen worden voor een volledige overdekking, maar een zeil over het zwembad leggen is vaak ook al voldoende. Denk er wel aan dat een zeil vaak meer werk is, want je moet het zeil op het zwembad leggen als je hem niet gebruikt, maar het er ook weer afhalen als je besluit om te zwemmen. Een zeil is echter wel weer goedkoper dan een echte overkapping. Bovendien zorgt een zeil ervoor dat het zwembad zelf helemaal kan worden afgedekt, waardoor je geen last van insecten of ongedierte zal hebben.