Lekker slapen, ook als je zwanger bent

21mei - door pm-admin - 0 - Over Anders

Iedere zwangere vrouw weet het: je nachtrust, dat is nogal een dingetje.

Hoera, zwanger!

Als je net hebt ontdekt dat je zwanger bent, ziet de wereld er meestal prachtig uit. Je krijgt een kindje!

Dat je dat al zo snel gaat merken is misschien een beetje onverwacht. De komende negen maanden zal je er iedere dag een beetje anders uit gaan zien, dankzij je groeiende buik.

Helaas zijn er nog meer manieren waarop het al snel duidelijk wordt dat je zwanger bent, en dit zijn niet per se de allerleukste dingen. De misselijkheid, bijvoorbeeld. Niet iedere vrouw heeft er last van, maar de meeste zwangere vrouwen hebben toch wel een periode dat de misselijkheid toeslaat. Bij sommige vrouwen gebeurt dat alleen in de ochtend, op de nuchtere maag. Andere vrouwen hebben heel de dag een soort onbestemd gevoel in hun buik, terwijl het ook een bekend verschijnsel is dat bij bepaalde geuren opeens de misselijkheid toeslaat. Dit kan op de raarste momenten zijn. Was je voor je zwangerschap dol op de geur van gebakken ei met bacon? Grote kans dat je nu over je nek gaat zodra je het uit de keuken ruikt komen.

Slapen

Ook slapen wordt voor veel vrouwen al vrij snel een probleem tijdens de zwangerschap. Met zo’n groeiende buik valt het niet altijd mee om een positie te vinden waarin je lekker kunt liggen. En heb je dan eenmaal een fijne houding gevonden, is de kans groot dat je kleine juist dan je blaas als trampoline begint te gebruiken, en je aan je zoveelste bezoekje aan het toilet kunt gaan beginnen.

Toch is het belangrijk om tijdens je zwangerschap goed op je nachtrust te letten. Je baby heeft het in je buik beter naar zijn zin als jij uitgerust bent, maar ook is het wel zo handig om niet volkomen uitgeput aan je bevalling en de eerste periode met je baby thuis te beginnen.

Het blaasprobleem valt lastig op te lossen (al is het natuurlijk een aanrader om ’s avonds zo min mogelijk te drinken), lekker liggen valt makkelijker te regelen. Een speciaal bodykussen kan namelijk een prima oplossing zijn. Een bodykussen is een langwerpig kussen waar je heerlijk tegenaan kunt liggen in bed. Er is altijd wel een houding te vinden waarin je je buik ontziet, of je pijnlijke bekken ondersteunt. Een speciale variant van het bodykussen is het zwangerschapskussen. Dit heeft vaak een hoefijzervorm, of kan in verschillende vormen neergelegd worden. Extra handig aan een zwangerschapskussen is dat het als de baby er eenmaal is ook een handig steuntje is tijdens de voedingen.