Een zandbak met deksel voor een optimale hygiëne

27aug - door pm-admin - 0 - Over Tuin

Bijzonder veel kinderen vinden het erg leuk om te kunnen spelen in zand of water. Vooral zand lijkt een ontzettend grote aantrekkingskracht te hebben op kinderen. Dit natuurlijk omdat er veel meer leuke dingen mee gemaakt kunnen worden dan met water het geval is. Je kan met zand dan ook leuke taarten bakken of prachtige zandkastelen maken. Ben jij ook van plan om een zandbak te kopen? Hou dan ook zeker altijd rekening met de hygiëne. Het is dan ook slechts mogelijk om een optimale hygiëne te realiseren door te kiezen voor een zandbak met deksel. Waarom dit type van zandbak verder nog de moeite waard kan zijn vertellen we je graag in dit leuke artikel.

Waarom kiezen voor een zandbak met deksel?

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een zandbak met deksel of dak aan te schaffen. De reden daarvoor hoeven we natuurlijk niet ver te zoeken. Wanneer er wordt gekozen voor een zandbak zonder afdekking spreekt het immers voor zich dat het zand continue bloot wordt gesteld aan vervuiling. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Het kan hierbij bovendien gaan om verschillende vormen van vervuiling zoals:

  1. Uitwerpselen van vogels, maar ook van (wilde) katten;
  2. Bladeren die in de zandbak terechtkomen;
  3. Ongedierte welke er zich in gaat nestelen;
  4. Allerhande ander vuil uit de natuur;

Bovendien dient er ook rekening te worden gehouden met het feit dat het zand dat zich in een zandbak zonder deksel bevindt continue nat kan worden gemaakt. Dit niet in het minst door toedoen van de regen, maar ook door bijvoorbeeld de dauw die ‘s nachts naar beneden valt of mist. Wanneer het zand continue nat is kan ze een voedingsbodem vormen voor onder meer mos en algen en dat zal je uiteraard graag willen voorkomen.

Is een zeil of een net een goed alternatief?

In het bijzonder in het verleden werd er door mensen vaak voor gekozen om geen zandbak met deksel aan te schaffen, maar te kiezen voor een exemplaar dat werd overdekt met een net of een zeil. Dit is natuurlijk een mogelijkheid, alleen moet het gezegd dat dit eigenlijk geen goede alternatieven zijn voor een deksel. Dit niet in het minst omdat deze vormen van afdekking wel degelijk nog heel wat vuil door kunnen laten. Heb je dus de mogelijkheid om te kiezen voor een zandbak met dak of deksel? Dan is het zeker veel interessanter om daarvoor te kiezen dan voor een exemplaar met een net of een zeil.

Hou rekening met de plaats van je zandbak

Tot slot doe je er ook altijd goed aan om rekening te houden met de plaats waar je zandbak wordt neergezet. Zo is het bijvoorbeeld een aanrader om deze in het gezichtsveld te plaatsen van jou als ouder. Daarnaast is het ook sterk af te raden om de zandbak pal in de zon te zetten. Wanneer je kind in de zomer de hele namiddag in de zandbak speelt is de kans op een zonneslag dan immers erg groot. De zandbak gedeeltelijk in de zon en gedeeltelijk in de schaduw plaatsen is dan ook altijd een interessante keuze. Ben je op zoek naar zandbakken met of zonder deksel, dan is de webshop van Wickey een niet te missen station.