Let bij het kopen van een stofzuiger op een laag wattage

19jul - door pm-admin - 0 - Over Interieur

Welke criteria spelen een rol bij het kopen?

Als je in Nederland een nieuwe stofzuiger wilt kopen, heb je keuze uit zo’n 1000 verschillende modellen. Maar wat is voor jou belangrijk bij het kiezen? Is het de prijs, met of zonder tas, met kabel of batterij, zuigkracht, volume, energieverbruik, gewicht, of het toestel geschikt is voor mensen met een allergie? Een ander criterium kan de praktische bediening zijn, d.w.z. hoe goed de stofzuiger bijvoorbeeld in hoeken komt, of hij soepel loopt of zelfs zelf stofzuigt. Onafhankelijke testresultaten zoals die van de Consumentenbond zijn een goede leidraad bij het nemen van een aankoopbeslissing. Gedetailleerde informatie over de zuigkwaliteit. Wattage geeft informatie over elektriciteitskosten Sinds begin 2019 hebben de efficiëntieklassen van de EU als maatstaf voor het energieverbruik van stofzuigers hun tijd gehad. Sindsdien mogen retailers het label niet meer gebruiken om reclame te maken voor stofzuigers. Apparaten die nieuw op de markt zijn, hebben niet langer het bewijs van energieverbruik nodig dat voorheen in de hele EU nodig was.

Als je een nieuwe stofzuiger wilt kopen, kun je nu de informatie van de fabrikant over de prestaties van het apparaat, oftewel het wattage, als maatstaf gebruiken. Kortom, hoe lager het wattage, hoe lager het stroomverbruik. Met een bijzonder zuinige stofzuiger kun je niet echt veel besparen. Daarom is het niet de moeite waard om oude, nog werkende stofzuigers te vervangen – ook al hebben ze nog 1600 watt. Ook belangrijk: het wattage zegt niet automatisch iets over de zuigkracht en reinigingskracht van een apparaat. Decibelindicatie: hoe stil is de stofzuiger? Stofzuigers kunnen veel lawaai maken. Zorg er bij het kopen voor dat het apparaat zo stil mogelijk is. Het geluidsniveau wordt weergegeven in decibel. Elke toename van het geluid met zo’n 10 decibel ervaren we als een verdubbeling van het volume. Het geluidsniveau van stofzuigers is 70 tot 90 decibel, zeer stille stofzuigers halen momenteel nog geen 65 decibel.

Kabel of accu?

Overweeg je om een ​​draadloze stofzuiger aan te schaffen zodat je het vervelende snoer niet achter je aan hoeft te slepen? Dienovereenkomstig overtuigen niet alle geteste modellen in termen van zuigkracht. Daarnaast blazen sommige toestellen direct veel stof uit en is de stofbak vaak lastig schoon te maken. Daarnaast maken de draadloze stofzuigers vrij veel lawaai (80 decibel) en gaat de accu niet lang mee, waardoor je de stofzuiger regelmatig moet opladen. Hoewel ze minder stroom verbruiken dan conventionele cilinderstofzuigers, is hun reinigingskwaliteit vaak (nog) niet te vergelijken met goede cilinderstofzuigers. Conclusie: De draadloze stofzuigers zijn alleen geschikt voor snel tussendoor stofzuigen en voor eigenaren van gezelschapsdieren. De draadloze scoren met een roterende borstel als het gaat om het verwijderen van dierenhaar van tapijten.

Stoffilter als bescherming voor mensen met allergieën

Voor hand- en cilinderstofzuigers zijn standaard meerdere filters in de vorm van een dubbellaagse papieren zak voor de grove vuildeeltjes. De meeste stofzakpakketten bevatten motorbeschermingsfilters en een of meer uitlaatluchtfilters. Met behulp van elektrostatische oplading kunnen deze microfilters bijzonder goed fijnstof tegenhouden. Als je allergisch bent voor huisstof, zorg er dan voor dat het apparaat een HEPA- of ULPA-filter heeft. Deze speciale luchtafvoerfilters houden meer dan 99 procent van alle deeltjes tegen tot een grootte van 0,3 micrometer (mensenhaar heeft een diameter van ongeveer 50 micrometer). De kleinste deeltjes zoals pollen, bacteriën en uitscheidingen van huisstofmijt, die verantwoordelijk zijn voor huisstofallergieën, worden door deze filters tegengehouden. Een filtervervangingsindicator, die meestal aanwezig is, geeft aan wanneer u de stofzak moet vervangen.

Welke stofzuiger uiteindelijk de beste is? Kijk voor hulp in onze Beste stofzuiger 5top.