Cilindersloten

21jun - door pm-admin - 0 - Over Beveiliging

Een cilinderslot is dé basis van de beveiliging voor alle deuren. Het cilinderslot wordt het meeste gebruikt voor sloten in Nederland. Inmiddels zijn er ook cilinders die beveiligd zijn tegen kerntrekken. Dit is een inbraakmethode waarbij de cilinder zo uit het slot wordt getrokken. Het is dus handig om oudere cilindersloten te vervangen door anti kerntrek sloten zodat je huis echt beveiligd is tegen alle vormen van braak. Maar wat is zo’n cilinderslot precies?

Wat zijn cilindersloten?

Een cilinderslot is een slot mét een cilinder. Een cilinder is het gedeelte waar je de sleutel in steekt. Het slot waar de cilinder mee verbonden is, heet het cilinderslot. Je kunt verschillende cilindersloten aanschaffen:

Cilinderslot met paniekfunctie

Heb je weleens het probleem gehad dat iemand aan de andere kant van de deur een sleutel in het slot had laten zitten en jij er niet meer in kon? Dit probleem is getackeld wanneer je gaat voor een cilinderslot met paniekfunctie. De deur is bedienbaar wanneer er aan de andere kant een sleutel in het slot zit.

Cilinderslot met kerntrekbeveiliging

Zoals hierboven uitgelegd is een cilinderslot met kerntrekbeveiliging beveiligt tegen de inbraakmethode kerntrekken. Inbrekers proberen met deze methode met een schroef de cilinder uit het slot te trekken. Met de vernieuwde cilindersloten is dit niet meer mogelijk. Het is dus handig om je oude cilinders te vervangen wanneer die van jou nog niet beveiligd zijn tegen kerntrekken.

Cilinderslot als onderdeel van sluitplan

Een sluitplan wordt vaak gebruikt voor een bedrijf. In een sluitplan kun je aangeven wie met welke sleutel toegang kan hebben tot welke deur. In een sluitplan kun je alle functies vastleggen en schrijf je op welke deuren je hebt. Het is een handige en functionele manier om een groot bedrijf te beveiligen.

Verschil normale cilinders en sluitplan cilinders

In feite zit er geen verschil tussen ‘normale’ cilinders en sluitplan cilinders. Het feit is alleen dat niet alle cilinders geschikt zijn om in een sluitplan te gebruiken. Het verschil zit hem in de wijze waarop cilinders gebruikt worden. Bij een sluitplan wordt er gewerkt met toegang, die verleent wordt aan de hand van de sleutels. Met een bepaalde sleutel kun je bijvoorbeeld alle cilinders openmaken, terwijl je met een andere sleutel maar één cilinder kunt openmaken. Binnen sluitplannen wordt vaak gekozen voor cilinders met kerntrekbeveiliging.

Verschil cilinders en sluitplan cilinders veiligheid

Op het gebied van veiligheid zit er geen verschil tussen de ‘normale’ cilinders en de sluitplan cilinders. Het verschil zit hem in de toegangsrechten die verdeeld worden. Met ‘normale’ cilinders kun je gelijksluitende sets maken die allemaal open gaan met dezelfde sleutel. Met sluitplan cilinders heb je een hoofdsleutel die elke cilinder open kan maken. Hiernaast heb je sleutels die maar één of meerdere cilinders kunnen openmaken. Niet alle cilinders zijn geschikt voor gebruik in een sluitplan.