Met welke middelen kun je een riool ontstoppen?

18okt - door pm-admin - 0 - Over Anders

Door een verstopte riolering kun je niet koken, afwassen, naar het toilet gaan of jezelf wassen. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, want je dagelijkse planning loopt daardoor ook in de soep. De verstopping zelf verwijderen? Dat kan, maar dan moet je je goed bewust zijn van wat je wel en wat je niet mag gebruiken. 

De voorbereiding: bescherm jezelf en je omgeving

Voordat je aan de slag gaat met de ontstopping, moet je wat krantenpapier of oude doeken bij de verstopte voorziening op de vloer leggen. Zo houd je waterspatten tegen als je met eigen gereedschap gaat werken. Trek ook rubberen handschoenen aan, want je kunt met diverse nare bacteri├źn in contact komen, zeker als je een geblokkeerd toilet gaat verhelpen.

Hoe ga je te werk? Dit zijn de drie veiligste manieren

  1. Afwasmiddel en heet water

Doe een paar kneepjes afwasmiddel in de verstopte afvoer. Spoel het door met een emmer heet, maar niet kokend water. Het afwasmiddel lost vetresten op: dit kan helpen om de verstopping te verwijderen.

  1. Soda, azijn en heet water

Strooi een pak soda in verstopte afvoer. Voeg hier een halve fles natuurazijn aan toe. Dit kan even flink bruisen. Wacht tien minuten en voeg er dan een emmer heet water aan toe. Dit alles moet een nachtje inwerken. De volgende dag moet je verstopte afvoer even naspoelen met heet water. Let op, dit werkt natuurlijk niet als je een voorwerp hebt doorgespoeld, maar misschien helpt het wel tegen zachte resten.

  1. Gebruik een rubberen ontstopper

Houd het rubber eerst onder de warme kraan om het flexibel te maken. Zorg er dan voor dat er een laag water in afvoer staat om de zuigkracht te verhogen. Plaats de plopper op de afvoer en beweeg deze op en neer. Is de verstopping te hardnekkig, dan kun je beter alsnog een rioolexpert bellen.

Wat moet je niet doen bij een verstopte riolering?

  1. Chemische middelen gebruiken

Veel producten tegen verstopping zijn schadelijk voor het milieu en kunnen bij verkeerd gebruik ernstige brandwonden veroorzaken. Heb je ze gebruikt en schakel je daarna toch een rioolspecialist in? Dan moet je hem vertellen wat je hebt gebruikt.

2. Ontstoppingsveer gebruiken

Een ontstoppingsveer is een lange, flexibele kabel waarmee je een verstopping kunt losmaken. Gebruik je de veer bijvoorbeeld voor een verstopt toilet, dan moet je oppassen dat de veer de pot niet beschadigt of klem komt te zitten. Weet je niet hoe je met de veer moet omgaan? Gebruik dit gereedschap dan liever niet.

3. De verstopping proberen door te spoelen

Heb je te maken met een geblokkeerd toilet? Misschien ben je dan geneigd om de spoelknop meerdere keren in te drukken in de hoop dat de blokkade zo verdwijnt. Helaas kan je toilet door al het extra water gaan overstromen. 

Krijg je de verstopping niet weg? Een rioolspecialist helpt je graag!Een verstopte riolering is geen pretje, zeker niet als je ziek bent, voor een zieke moet zorgen of een feestje geeft. Alles al geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan ben je welkom op rioolprobleemkwijt.nl waar je snel en eenvoudig een rioolspecialist uit je eigen regio vindt. Hij komt langs met professionele middelen zodat je riolering al binnen enkele uren ontstopt kan worden.